NCERT solution for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits has answers and explanations to fill in the blanks, true or false, circuit diagram and descriptive answering questions, which will guide you in understanding the concepts involved in chapter electricity and circuits.

School Connect Online provided NCERT Solution will help students get a comprehensive understanding of the concepts. Studying this chapter will help you in scoring good marks in your class 6 also important for the preparation of Olympiads.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 Science   

NCERT Solutions Download Class 6Chapter NameNCERT Solutions Download Class 6Chapter Name
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 1Food: Where Does It come from?NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 9The Living Organisms And their Surroundings
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 2Component of FoodNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 10Motion and Measurement of Distances
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 3Fibre to FabricNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 11Light, Shadows and Reflection
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 4Sorting Materials Into GroupsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 12Electricity and Circuits
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 5Separation of SubstancesNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 13Fun with Magnets
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 6Changes around UsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 14Water
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 7Getting to Know PlantsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 15Air Around Us
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 8Body MovementsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 16Garbage In, Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

1. Fill in the blanks :

(a) A device that is used to break an electric circuit is called _______________.

Ans : Switch

(b) An electric cell has _______________ terminals.

Ans : Two

2. Mark ‘True’ or ‘False’ for following statements:

(a) Electric current can flow through metals.

Ans : True

(b) Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.

Ans : False

(c) Electric current can pass through a sheet of thermocol.

Ans : False

3. Explain why the bulb would not glow in the arrangement shown in Fig. 12.13.

Ans :

The bulb would not glow in the arrangement shown in figure because the one end of the tester/screwdriver is made up of plastic which does not allow the electric current to flow through it.

4. Complete the drawing shown in Fig 12.14 to indicate where the free ends of the two wires should be joined to make the bulb glow.

Ans :

5. What is the purpose of using an electric switch? Name some electrical gadgets that have switches built into them.

Ans :

Purpose of an electric switch is to complete or break the circuit. Electrical gadgets that have switches built into them are Fan, refrigerator, television, microwave oven, electric cookers.

6. Would the bulb glow after completing the circuit shown in Fig. 12.14 if instead of safety pin we use an eraser?

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Ans :

No, since eraser is an insulator so it does not allow the current to pass. Hence the bulb will not glow.

7. Would the bulb glow in the circuit shown in Fig. 12.15?

Ans :

As we can see in the figure that two terminals of the cell are connected to a single terminal of bulb which is same as cell and bulb are not connected. Bulb will not glow in this situation.

8. Using the “conduction tester” on an object it was found that the bulb begins to glow. Is that object a conductor or an insulator? Explain.

Ans :

Yes, if the object is a good conductor of electricity then current will pass through the conduction tester and the bulb will glow. Hence the object will be a conductor of electricity.

9. Why should an electrician use rubber gloves while repairing an electric switch at your home? Explain.

Ans :

An electrician uses rubber gloves while repairing an electric switch at your home because rubber gloves are insulators. This protects him from avoiding electric shocks. Our body is a good conductor of electricity and rubber is an insulator. During repairing work if the body comes in contact with current carrying wire then there will not be any accident as rubber does not allow the passage of current through it. Hence electricians use rubber gloves while repairing an electric switch.

10. The handles of the tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair work usually have plastic or rubber covers on them. Can you explain why?

Ans :

Tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair work because plastic is an insulator and plastic handles protect the electrician from electric shocks.The handles of the tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair have covering of plastic or rubber so that electric current may not pass through these tools to the body of the electrician to harm him.

CBSE Notes for Class 6 Science Free Download for All Chapters

CBSE Class 6 Science Study NotesCBSE Class 6 Science Study Notes
Food: Where Does It comes from? Class 6 notes – Chapter 1The Living Organisms And their Surroundings Class 6 notes – Chapter 9
Component of Food Class 6 notes – Chapter 2Motion and Measurement of Distances Class 6 notes – Chapter 10
Fibre to Fabric Class 6 notes – Chapter 3Light, Shadows and Reflection Class 6 notes – Chapter 11
Sorting Materials Into Groups Class 6 notes – Chapter 4Electricity and Circuits Class 6 notes – Chapter 12
Separation of Substances Class 6 notes – Chapter 5Fun with Magnets Class 6 notes – Chapter 13
Changes around Us Class 6 notes – Chapter 6Water Class 6 notes – Chapter 14
Getting to Know Plants Class 6 notes – Chapter 7Air Around Us Class 6 notes – Chapter 15
Body Movements Class 6 notes – Chapter 8Garbage In, Garbage Out Class 6 notes – Chapter 16

Our Blog Site – https://bestlearns.in/

Important Links for reference

Artificial Intelligence Syllabus(AI) For Class 10 Students By School Connect Online  CBSE Class 8 AI Syllabus
CBSE Syllabus For Class 9 Artificial Intelligence  Class 6 Geography (Social Science) Syllabus  
JEE Main Chemistry Syllabus – Check detailed Syllabus here  CBSE Class 12 Chemistry Deleted Syllabus Portion For 2020-21
Light, Shadows and Reflection Class 6 Notes Science Chapter 11CBSE Class 10 Social Science Syllabus For Academic Year 2020-2021  
NEET Syllabus 2020 – Complete Physics, Chemistry & Biology  JEE Main Syllabus 2021 – Physics, Chemistry, Mathematics  
JEE Advanced Syllabus For Physics, Chemistry, Maths In Detail  CBSE Class 12 Syllabus 2020-21 Pdf Download  

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

School Connect
School Connect Online

By School Connect Online

School Connect Online is an Integrated Learning Program for Academic Institution,and supported and mentored by StartUp Oasis,an inititive of CIIE IIM-Ahmedabad. Please visit school.schoolconnectonline.com

Leave a Reply