Characteristics and Habitats are prepared as per the latest CBSE syllabus (2020-2021). Detailed answers provided here assist students in getting complete knowledge of the different habitats of living organisms and adaptation to the habitats.NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms Characteristics and Habitats

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9 imparts knowledge on the topics involved in Chapter 9 the Living Organisms Characteristics and Habitats

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings

School Connect Online provided NCERT Solution will help students get a comprehensive understanding of the concepts. Studying this chapter will help you in scoring good marks in your class 6 also important for the preparation of Olympiads.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 Science   

NCERT Solutions Download Class 6Chapter NameNCERT Solutions Download Class 6Chapter Name
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 1Food: Where Does It come from?NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 9The Living Organisms And their Surroundings
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 2Component of FoodNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 10Motion and Measurement of Distances
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 3Fibre to FabricNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 11Light, Shadows and Reflection
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 4Sorting Materials Into GroupsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 12Electricity and Circuits
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 5Separation of SubstancesNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 13Fun with Magnets
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 6Changes around UsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 14Water
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 7Getting to Know PlantsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 15Air Around Us
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 8Body MovementsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 16Garbage In, Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 8 Body Movements

1. What is a habitat?

Ans:

The surroundings where animals live is called their habitat. The organisms depend on their habitat for their food, water, air, shelter and other needs. Habitat means a dwelling place.

2. How are cactus adapted to survive in a desert?

Ans :

Cactus are adapted to survive in a desert as they have :

(i) No leaves or spiny leaves to prevent water loss through transpiration.

(ii) Stem is modified in such a way that it performs photosynthesis and conserves water.

(iii) Their roots go very deep into the soil for absorbing water.

3. Fill in the blanks:

(a) The presence of specific features which enables a plant or an animal to live in a particular habitat is called___________ .

Ans : adaptation

(b) The habitats of the plants and animals that live on land are called _________________ habitats.

Ans : terrestrial

(c)The habitats of plants and animals that live in water are called ____________________ habitats.

Ans : aquatic

(d) Soil, water and air are the____________ factors of a habitat.

Ans : abiotic

(e) Changes in our surroundings that make us respond to them are called

Ans: stimuli

4. Which of the things in the following list are non-living?

Plough, Mushroom, Sewing machine, Radio, Boat, Water hyacinth, Earthworm

Ans:

Plough, sewing machine, Radio and Boat are nonliving things

5. Give an example of a non-living thing which shows any two characteristics of living things.

Ans :

Example of non-living thing is cloud which shows following two characteristics of living things:

(i) It grows in size.

(ii) It shows movement.

6. Which of the following non-living things were once part of a living thing?

Butter, Leather, Soil, Wool, Electric Bulb, Cooking Oil, Salt, Apple, Rubber.

Ans:

Butter, Leather, Wool, Cooking oil, Apple and Rubber are the non-living things which were once part of a living thing.

7. List the common characteristics of living things.

Ans:

Some common characteristics of living things are:

i) Respiration

ii) Food intake

iii) Response to stimuli

iv) Excretion

v) Movement

vi) Reproduction

8. Explain why speed is important for survival in the grasslands for animals that live there. (Hint: There are few trees or places for animals to hide in grasslands habitats).

Ans:

In grasslands habitats, there are few trees or places for animals to hide. When their enemy attacks they have to run faster so as to reach a safe place. If they fail, they lose their life. So, speed is very important for survival of grassland animals.

CBSE Notes for Class 6 Science Free Download for All Chapters

CBSE Class 6 Science Study NotesCBSE Class 6 Science Study Notes
Food: Where Does It comes from? Class 6 notes – Chapter 1The Living Organisms And their Surroundings Class 6 notes – Chapter 9
Component of Food Class 6 notes – Chapter 2Motion and Measurement of Distances Class 6 notes – Chapter 10
Fibre to Fabric Class 6 notes – Chapter 3Light, Shadows and Reflection Class 6 notes – Chapter 11
Sorting Materials Into Groups Class 6 notes – Chapter 4Electricity and Circuits Class 6 notes – Chapter 12
Separation of Substances Class 6 notes – Chapter 5Fun with Magnets Class 6 notes – Chapter 13
Changes around Us Class 6 notes – Chapter 6Water Class 6 notes – Chapter 14
Getting to Know Plants Class 6 notes – Chapter 7Air Around Us Class 6 notes – Chapter 15
Body Movements Class 6 notes – Chapter 8Garbage In, Garbage Out Class 6 notes – Chapter 16

Our Blog Site – https://bestlearns.in/

JEE and NEET important links

JEE Main Physics Syllabus – Check detailed Syllabus here  JEE Main Chemistry Syllabus – Check detailed Syllabus here  
  JEE Main 2021 Physics Syllabus – Topics, Weightage,  Weightage of Class 11th & 12th subjects in JEE Main  
NEET Syllabus 2020 – Complete Physics, Chemistry & Biology  NEET Physics Syllabus 2020 – Complete Class Wise Syllabus   
  NEET Syllabus 2021, Download Biology, Physics & Chemistry    NEET 2020 Biology Syllabus – Detailed Class Wise Syllabus  
NEET 2020 Chemistry Syllabus – Detailed Class Wise Syllabus  JEE Main Maths Syllabus – Check detailed Syllabus here  

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

School Connect
School Connect Online

By School Connect Online

School Connect Online is an Integrated Learning Program for Academic Institution,and supported and mentored by StartUp Oasis,an inititive of CIIE IIM-Ahmedabad. Please visit school.schoolconnectonline.com

8 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms Characteristics and Habitats”

Leave a Reply