NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with magnets is a beneficial study component required for the students studying CBSE board Class 6 science.

School Connect Online provided NCERT Solution will help students get a comprehensive understanding of the concepts. Studying this chapter will help you in scoring good marks in your class 6 also important for the preparation of Olympiads.

Solution has detailed answers and explanations to the exercise questions provided in the NCERT class 6 science textbook.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 Science   

NCERT Solutions Download Class 6Chapter NameNCERT Solutions Download Class 6Chapter Name
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 1Food: Where Does It come from?NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 9The Living Organisms And their Surroundings
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 2Component of FoodNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 10Motion and Measurement of Distances
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 3Fibre to FabricNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 11Light, Shadows and Reflection
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 4Sorting Materials Into GroupsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 12Electricity and Circuits
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 5Separation of SubstancesNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 13Fun with Magnets
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 6Changes around UsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 14Water
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 7Getting to Know PlantsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 15Air Around Us
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 8Body MovementsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 16Garbage In, Garbage Out

1. Fill in the blanks in the following

(i) Artificial magnets are made in different shapes such as __________, __________ and ____________.

Ans : bar magnet, horse-shoe magnet and cylindrical magnet

(ii) The Materials which are attracted towards a magnet are called________.

Ans : magnetic materials

(iii) Paper is not a ______ material.

Ans : magnetic

(iv) In olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of ___________.

Ans : bar magnet or lode stone

(v) A magnet always has __________ poles.

Ans : two

2. State whether the following statements are true or false:

(i) A cylindrical magnet has only one pole.

Ans : False

(ii) Artificial magnets were discovered in Greece.

Ans : False

(iii) Similar poles of a magnet repel each other.

Ans : True

(iv) Maximum iron filings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.

Ans : False

(v) Bar magnets always point towards North-South direction.

Ans : True

(vi) A compass can be used to find East-West direction at any place.

Ans : True

(vii) Rubber is a magnetic material.

Ans : False

3. It was observed that a pencil sharpener gets attracted by both the poles of a magnet although its body is made of plastic. Name a material that might have been used to make some part of it.

Ans :

Iron is used to make some part of a sharpener due to which it is attracted toward magnets.

4. Column I shows different positions in which one pole of a magnet is placed near that of the other. Column II indicates the resulting action between them for each situation. Fill in the blanks.

Column – IColumn – II
N-N_______
N-Attraction
S-N_____
-SRepulsion

Ans :

Column – IColumn – II
N-NRepulsion
N- SAttraction
S-NAttraction
S– SRepulsion

5. Write any two properties of a magnet.

Ans :

The two properties of a magnets are :

(i) A magnet has two poles: North pole and South pole.

(ii) Like poles repel each other and unlike poles attract each other.

6. Where are poles of a bar magnet located?

Ans :

Poles are located at the ends of bar magnets just before the ends.

These are :

  • north poles
  • south poles

7. A bar magnet has no markings to indicate its poles. How would you find out near which end is its north pole is located?

Ans :

Take the bar magnet and suspend it freely with the help of a thread, the end that points towards the north pole will be regarded as the north end of the magnet. Take a bar magnet with known/marked poles on it. Let the north pole of the magnet be brought closer to the suspended magnet at the end that is pointing towards north, if it shows repulsion then it is confirmed.

8. You are given an iron strip. How will you make it into a magnet?

Ans :

Making a magnet:

  • Take an iron strip and place it on the table.
  • Now take a bar magnet and place one of its poles near one edge of the strip of iron.
  • Without lifting it move it along the length of the iron strip till you reach the other end.
  • Now lift the magnet and bring the pole to the same point of strip from where you began.
  • Repeat this process about 30-40 times.
  • Bring some iron fillings near the strip and observe that the strip attracts the fillings.
  • This indicates that the iron strip becomes magnet.
  • Remember that the pole of the magnet and direction of its movement should not change.

9. How is a compass used to find directions?

Ans :

A compass always shows north and south direction, by keeping this as a reference we can always find east and west directions also.

10. A magnet was brought from different directions towards a toy boat that has been floating in water in a tub. Affect observed in each case is stated in Column I. Possible reasons for the observed effects are mentioned in Column II. Match the statements given in Column I with those in Column II.

Column IColumn II
The boat gets attracted towards the magnetThe boat is fitted with a magnet with a north pole towards its head
The boat is not affected by the magnetThe boat is fitted with a magnet with a south pole towards its head
The boat moved towards the magnet when the north pole is brought near its headThe boat has a small magnet fixed along its length
A boat moves away from the magnet when the north pole is brought near its headThe boat is made up of magnetic material
Boat floats without changing its directionThe boat is made up of non-magnetic material

Ans :

Column IColumn II
The boat gets attracted towards the magnetThe boat is made up of magnetic material
The boat is not affected by the magnetThe boat is made up of non-magnetic material
The boat moved towards the magnet when the north pole is brought near its headThe boat is fitted with a magnet with the south pole towards its head
A boat moves away from the magnet when the north pole is brought near its headThe boat is fitted with a magnet with a north pole towards its head
Boat floats without changing its directionThe boat has a small magnet fixed along its length

CBSE Notes for Class 6 Science Free Download for All Chapters

CBSE Class 6 Science Study NotesCBSE Class 6 Science Study Notes
Food: Where Does It comes from? Class 6 notes – Chapter 1The Living Organisms And their Surroundings Class 6 notes – Chapter 9
Component of Food Class 6 notes – Chapter 2Motion and Measurement of Distances Class 6 notes – Chapter 10
Fibre to Fabric Class 6 notes – Chapter 3Light, Shadows and Reflection Class 6 notes – Chapter 11
Sorting Materials Into Groups Class 6 notes – Chapter 4Electricity and Circuits Class 6 notes – Chapter 12
Separation of Substances Class 6 notes – Chapter 5Fun with Magnets Class 6 notes – Chapter 13
Changes around Us Class 6 notes – Chapter 6Water Class 6 notes – Chapter 14
Getting to Know Plants Class 6 notes – Chapter 7Air Around Us Class 6 notes – Chapter 15
Body Movements Class 6 notes – Chapter 8Garbage In, Garbage Out Class 6 notes – Chapter 16

Our Blog Site – https://bestlearns.in/

Science Olympiad

ClassSyllabusClassSyllabus
Class 1Science Olympiad Syllabus for Class 1Class 3Science Olympiad Syllabus for Class 3
Class 2Science Olympiad Syllabus for Class 2Class 4Science Olympiad Syllabus for Class 4

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

School Connect
School Connect Online

By School Connect Online

School Connect Online is an Integrated Learning Program for Academic Institution,and supported and mentored by StartUp Oasis,an inititive of CIIE IIM-Ahmedabad. Please visit school.schoolconnectonline.com

One thought on “NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun With Magnets”

Leave a Reply