NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us is a beneficial study component required for the students studying CBSE board Class 6 science.

School Connect Online provided NCERT Solution will help students get a comprehensive understanding of the concepts. Studying this chapter will help you in scoring good marks in your class 6 also important for the preparation of Olympiads.

Solution has detailed answers and explanations to the exercise questions provided in the NCERT class 6 science textbook.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 Science   

NCERT Solutions Download Class 6Chapter NameNCERT Solutions Download Class 6Chapter Name
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 1Food: Where Does It come from?NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 9The Living Organisms And their Surroundings
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 2Component of FoodNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 10Motion and Measurement of Distances
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 3Fibre to FabricNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 11Light, Shadows and Reflection
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 4Sorting Materials Into GroupsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 12Electricity and Circuits
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 5Separation of SubstancesNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 13Fun with Magnets
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 6Changes around UsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 14Water
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 7Getting to Know PlantsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 15Air Around Us
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 8Body MovementsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 16Garbage In, Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

1. What is the composition of air?

Ans :

Air comprises water vapour, Oxygen, Nitrogen, Carbon dioxide, dust and smoke.

2. Which gas in the atmosphere is essential for respiration?

Ans :

Oxygen in the atmosphere is essential for respiration.

3. How will you prove that air supports burning?

Ans:

  • Take a candle and place it in a tub.
  • Light the candle and fill the tub with water.
  • The candle starts growing after some time.
  • Now cover the candle with an inverted glass.
  • You will find that the candle blows out after burning for some time, and the water level inside the inverted glass rises to some extent.
  • The component oxygen of air inside the glass is used up in burning.
  • Therefore, water occupies that space.
  • This shows that air supports burning.

4. How will you show that air is dissolved in water?

Ans :

  • Take some water in a glass vessel or beaker.
  • Heat it slowly on a tripod stand.
  • Before the water begins to boil, look carefully at the inner surface of the vessel.
  • You will see tiny bubbles on the inside.
  • On heating, air dissolved in water escapes in the form of these bubbles.

5. Why does a lump of cotton wool shrink in water?

Ans :

The lump of cotton wool shrinks in water because the air inside the cotton lumps are replaced by water which makes the layer stick together.

6. The layer of air around the earth is known as ___________.

Ans :

The layer of air around the earth is known as the atmosphere.

7. The component of air used by green plants to make their food, is ___________.

Ans :

The component of air used by green plants to make their food is carbon dioxide.

8. List five activities that are possible due to the presence of air.

Ans :

The five activities possible due to air are :

i). The wind makes windmills rotate which is used to produce electricity.

ii). Birds, insects and bats fly due to the presence of air.

iii). Air helps in dispersal of seeds and pollen grains of several plants.

iv). Air plays an important role in the water cycle.

9. How do plants and animals help each other in the exchange of gases in the atmosphere?

Ans :

Plants and animals help each other in exchange of gases in the following manner:

i). Plants take in carbon dioxide and give out oxygen which can be utilized by animals for respiration.

ii). Animals take in oxygen and give out carbon dioxide which is utilized by plants to perform photosynthesis.

CBSE Notes for Class 6 Science Free Download for All Chapters

CBSE Class 6 Science Study NotesCBSE Class 6 Science Study Notes
Food: Where Does It comes from? Class 6 notes – Chapter 1The Living Organisms And their Surroundings Class 6 notes – Chapter 9
Component of Food Class 6 notes – Chapter 2Motion and Measurement of Distances Class 6 notes – Chapter 10
Fibre to Fabric Class 6 notes – Chapter 3Light, Shadows and Reflection Class 6 notes – Chapter 11
Sorting Materials Into Groups Class 6 notes – Chapter 4Electricity and Circuits Class 6 notes – Chapter 12
Separation of Substances Class 6 notes – Chapter 5Fun with Magnets Class 6 notes – Chapter 13
Changes around Us Class 6 notes – Chapter 6Water Class 6 notes – Chapter 14
Getting to Know Plants Class 6 notes – Chapter 7Air Around Us Class 6 notes – Chapter 15
Body Movements Class 6 notes – Chapter 8Garbage In, Garbage Out Class 6 notes – Chapter 16

Our Blog Site – https://bestlearns.in/

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

School Connect Online

By School Connect Online

School Connect Online is an Integrated Learning Program for Academic Institution,and supported and mentored by StartUp Oasis,an inititive of CIIE IIM-Ahmedabad. Please visit school.schoolconnectonline.com

One thought on “NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us”

Leave a Reply