NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7 imparts knowledge on the topics involved in Chapter 7 Getting to Know Plants

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants

School Connect Online provided NCERT Solution will help students get a comprehensive understanding of the concepts. Studying this chapter will help you in scoring good marks in your class 6 also important for the preparation of Olympiads.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 Science   

NCERT Solutions Download Class 6Chapter NameNCERT Solutions Download Class 6Chapter Name
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 1Food: Where Does It come from?NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 9The Living Organisms And their Surroundings
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 2Component of FoodNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 10Motion and Measurement of Distances
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 3Fibre to FabricNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 11Light, Shadows and Reflection
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 4Sorting Materials Into GroupsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 12Electricity and Circuits
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 5Separation of SubstancesNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 13Fun with Magnets
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 6Changes around UsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 14Water
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 7Getting to Know PlantsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 15Air Around Us
NCERT Solutions for  Class 6 Chapter 8Body MovementsNCERT Solutions for  Class 6 Chapter 16Garbage In, Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants

1. Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

(a) Stem absorbs water and minerals from the soil.

Ans :

Roots absorb water and minerals from the soil.

(b) Leaves hold the plant upright.

Ans :

Roots hold the plant upright.

(c) Roots conduct water to the leaves.

Ans :

Stem conducts water to the leaves.

(d) The number of petals and stamens in a flower is always equal.

Ans :

The number of petals and stamens in a flower may not be always equal.

(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together.

Ans :

 If the sepals of a flower are joined together, its petals are not necessarily joined together.

(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal.

Ans :

If the petals of a flower are joined together, then the pistil is not necessarily joined to the petal.

2. Draw (a) a leaf, (b) a taproot and (c) a flower, you have studied for Table 7.3

Ans :

(a). a leaf :

(b). a taproot :

(b). a flower :

3. Can you find a plant in your house or in your neighborhood, which has a long but weak stem? Write its name. In which category will you place it?

Ans :

The money plant has a long and weak stem. It comes under the category of climbers. Climbers are plants that readily take support on neighbouring structures as they have a weak stem.

4. What is the function of a stem?

Ans:

A stem performs following functions:

(i) The stem and its branches hold leaves to get maximum sunlight.

(ii) It transports water from roots to different parts of the plant.

(iii) It transports food from leaves to different parts of the plant.

(iv) It bears leaves, flowers and fruits.

5. Which of the following leaves have reticulate venation?

Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania), china rose.

Ans:

Tulsi, China rose and coriander have reticulate venation.

6. If a plant has fibrous root, what type of venation do its leaves have?

Ans :

If a plant has fibrous roots, its leaves have parallel venation.

7. If a plant has leaves with reticulate venation, what kind of roots will it have?

Ans :

If a plant has leaves with reticulate venation, it will have tap roots.

8. Is it possible for you to find out whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper?

Ans :

Yes, it is possible to find whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper.

9. What are the parts of a flower?

Ans :

The parts of a flower are :

i) Sepals

ii) Petals

iii) Stigma

iv) Style

v) Anther

vi) Androecium

vii) Gynoecium

10. From the following plants, which of them have flowers?

Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, peepal, shisham, banyan, mango, jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut

Ans :

Chilli, Tomato, Tulsi, Mango, pomegranate, Lemon, Jamun, Guava, papaya, banana

11. Name the part of plant which produces food. Name the process.

Ans :

Leaves produce food through a process called Photosynthesis.

12. In which part of a flower you are likely to find the ovary?

Ans:

We find ovaries in pistils. It is the lowermost part of the pistil.

13. Name two plants in which one has joined sepals and the other has separate sepals.

Ans:

Flowers with joined sepals:

(i) Datura

(ii) Loki

Flowers with separate sepals:

(i) Gurhal

(ii) Mustard

CBSE Notes for Class 6 Science Free Download for All Chapters

CBSE Class 6 Science Study NotesCBSE Class 6 Science Study Notes
Food: Where Does It comes from? Class 6 notes – Chapter 1The Living Organisms And their Surroundings Class 6 notes – Chapter 9
Component of Food Class 6 notes – Chapter 2Motion and Measurement of Distances Class 6 notes – Chapter 10
Fibre to Fabric Class 6 notes – Chapter 3Light, Shadows and Reflection Class 6 notes – Chapter 11
Sorting Materials Into Groups Class 6 notes – Chapter 4Electricity and Circuits Class 6 notes – Chapter 12
Separation of Substances Class 6 notes – Chapter 5Fun with Magnets Class 6 notes – Chapter 13
Changes around Us Class 6 notes – Chapter 6Water Class 6 notes – Chapter 14
Getting to Know Plants Class 6 notes – Chapter 7Air Around Us Class 6 notes – Chapter 15
Body Movements Class 6 notes – Chapter 8Garbage In, Garbage Out Class 6 notes – Chapter 16

Our Blog Site – https://bestlearns.in/

Learn with best notes,free videos,practice questions and mock tests with School Connect Online for free demo click here

School Connect
School Connect Online

By School Connect Online

School Connect Online is an Integrated Learning Program for Academic Institution,and supported and mentored by StartUp Oasis,an inititive of CIIE IIM-Ahmedabad. Please visit school.schoolconnectonline.com

3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to know plants”

Leave a Reply