Class 5 Maths Chapter 1

A few IMPORTANT QUESTIONS FOR CBSE CLASS 5 MATHS CHAPTER  1-THE FISH TALE

CBSE

Olympiad Exam for class 5

International Coding Olympiad Class 5

Questions for Class 5 Maths Chapter 1 as follows: (2 marks each):

1.    Fresh fish becomes ⅓ of its weight after getting dried. If you want 6 kg dried fish, how much kgs of fresh fish is required?

2.    A car traveled 120 km in 3 hours. Find its speed per/hour.

3.    Irshad borrowed 34,000 rupees from a bank to purchase a refrigerator. Irshad repaid 42000 rupees in a year. How much did he pay monthly?

4.    Ram took a loan of 24,000 rupees for purchasing a laptop. He paid a total of 30,000 rupees in a year. How much does he return every month?

5.    Isra borrowed 12,000 rupees from a bank. She repays 825 rupees monthly for a year. How much money does she have to repay at the end of one year?

6.    Gary took a loan of 4000 rupees to purchase a net. He paid 345 rupees monthly for a year. How much money did he return to the Bank?

7.    The cost of a fish weighing 8 kg is 1200 rupees. What is the cost per kg?

8.    The speed of a long tail boat is 12 kilometers/hour. If a long tail boat has to travel 60 kilometers how long will it take?

Answers are as follows:

1.    Quantity of fresh fish required = 6 x 3 = 18 kg

2.    Distance traveled in 3 hours = 120 km

Distance travelled in an hour = 120/3 = 40 km

3.    Amount repaid in a year = 42000 rupees

Monthly amount repaid = 42000/12 = 3500 rupees

4.    Amount paid back in a year = 30000 rupees

Amount paid back in a month = 30000 /12 = 2500 rupees

5.     Monthly amount repaid = 825 rupees

Amount repaid at the end of one year = 825 x 12 = 9900 rupees.

6.    Amount paid back in a month = 345 rupees

Amount paid back annually = 345 x 12 = 4140 rupees

7.    Cost of 8 kg fish is = 1200 rupees

Cost of 1 kg fish is = 1200/8 = 150 rupees

8.    Speed of a the boat is = 12 km/ hour

Time taken for covering 60 km = 60/12 = 5 hours.

To know more: https://blog.schoolconnectonline.com/

Explore more at: https://www.schoolconnectonline.com/

Leave a Reply